La CUP es mobilitza per tombar l’ordenança del civisme
David Vidal i Marta Llorenç han explicat avui en roda de premsa que estan pendents de la resposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació al contenciós administratiu que qüestiona jurídicament fins a 24 articles de l’Ordenança del Civisme que suposen una vulneració de drets fonamentals. En paral·lel han organitzat unes jornades aquest dissabte per reivindicar la via pública com a espai de socialització, lleure, coneixement i creació artística i cultural.
Com ja va advertir durant el procés de debat de l’Ordenança del Civisme, promoguda per CiU i el PP a l’Ajuntament de Reus, la CUP va registrar un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la que qüestiona la legalitat de 24 articles del redactat. Després d’haver presentat l’escrit, i un cop l’Ajuntament ha presentat el corresponent escrit de defensa, la candidatura resta a l’espera que el TSJC es posicioni al respecte.
El regidor de la CUP David Vidal, ha recalcat que “aquests articles atempten directament contra els drets fonamentals de la ciutadania, a més d’estigmatitzar determinats sectors socials, cometre un excés regulatori i representar un abús d’autoritat”. Dels articles impugnats, Vidal n’ha comentat alguns, com ara els que fan referència a la prohibició de la mendicitat, la regulació de les cartelleres o la prohibició de jugar o regular actes culturals a la via pública.
Vidal ha denunciat que l’ordenança s’aplica de forma arbitrària i per exemplificar-ho ha denunciat que mentre l’Ajuntament pot multar a veïns i veïnes per estendre la roba dins dels seus balcons, hi ha diversos immobles propietat de bancs que es troben en un estat de conservació que posen en perill la seguretat i la salut pública que no han estat expedientats.
En aquest sentit, ha denunciat l’estat de conservació d’un immoble del carrer Narcís Oller (s’adjunta fotografia) que és propietat de Bankia. Amb aquest exemple, Vidal ha volgut posar en qüestió “el tracte desigual que l’Ajuntament atorga a la ciutadania igual com passa amb l’ús de les cartelleres que ja hem denunciat reiterades vegades i en el que el Consistori està prevaricant, perquè mentre arriben multes a les entitats de la ciutat no s’està multant a les empreses que en fan un mal ús”.
Però, la CUP no es limita a utilitzar la via del contenciós administratiu per qüestionar l’Ordenança. Per aquest motiu, aquest dissabte de 5 de la tarda a 12 de la nit, han organitzat un acte a l’avinguda del Carrilet per conscienciar a la ciutadania d’aquesta problemàtica. Marta Llorens ha agraït en primer lloc la col·laboració desinteressada de més d’una vintena d’artistes i entitats culturals de la ciutat que s’han sumat a la iniciativa i la signatura de suport al manifest “La cultura al carrer”.
Llorens ha criticat que hi ha moltes entitats de la ciutat que tenen dificultats per realitzar la seva activitat a la via pública. Fins i tot ha denunciat el cas d’una entitat d’educació en el lleure que es va quedar sense local i que han de realitzar la seva activitat al carrer, sense que l’Ajuntament els hi doni permís per a fer-ho. Per aquest motiu, Llorens ha reivindicat les places i carrers “com un espai de socialització, lleure, coneixement i creació artística i cultural fonamental per a la cohesió social a la nostra ciutat”.