Volem Universitat Rovira i Virgili!
Des de les CUP de Reus i Tarragona, es fan seva aquesta frase que utilitzà el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en el comunicat que va emetre fa unes setmanes en relació a la proposta del PP de Tarragona per canviar el nom de la universitat de referència de les nostres comarques, i que va ser aprovada finalment al plenari tarragoní amb els vots a favor del PP i PSC, així com l’abstenció de CiU.
Les CUP de Reus i Tarragona “denunciem enèrgicament l’estratègia partidista” del senyor Alejandro Fernández d’utilitzar la universitat, i qualsevol de les institucions socials, econòmiques i polítiques del nostre territori per a enfrontar els seus ciutadans i ciutadanes. Des de les CUP consideren que la capitalitat d’un territori s’ha d’exercir, fomentant la cohesió d’aquest i la seva promoció com a conjunt, i no des de l’enfrontament i la competició entre les diferents parts d’aquest.
És per això, que des de les CUP de Reus i Tarragona “exigim als partits polítics de les nostres comarques que abandonin l’estratègia partidista populista d’enfrontar les dues principals ciutats i ens posem a treballar conjuntament per fer front a la crisi actual, des de les múltiples potencialitats que presenta el territori”. Així com, “creant un nou model productiu que eviti que els i les alumnes de la URV hagin de marxar a treballar a l’estranger o que seguim encadenades a un model de creixement depredador i precari, com el que representa el projecte de BCN World”.
Des de les CUP de Reus i Tarragona també denuncien que el problema de la universitat (que no sols es troba a Reus i a Tarragona, sinó també al Baix Penedès, a les Terres de l’Ebre, Vila-seca, Falset…) no és el seu nom. És més, creuen que si el nom de la Universitat no correspongués a una figura com la d’Antoni Rovira i Virgili, el PP no tindria tants problemes per acceptar-lo. I, per últim, que no s’ha tingut en compte el cost econòmic que tindria per a la universitat el canvi de nom.
Però, el que és més greu segons la candidatura de l’esquerra independentista, és que no s’ha consultat als diferents òrgans de govern universitari abans de tirar endavant aquesta proposta i aprovar-la. Des de les CUP creuen que una operació d’aquestes característiques hauria de partir del consens de tot el territori i de la pròpia universitat, i no fer-ho d’esquena a aquesta com ha fet el consistori tarragoní.
Per l’esquerrra independentista el problema real de la universitat no és el seu nom, sinó la seva evolució en els darrers anys, arran del Procés de Bolonya, que n’ha implicat la progressiva privatització; l’augment de taxes, que n’ha implicat una progressiva elitització; i la davallada d’inversions de les institucions, que ha provocat una fuga de cervells i la progressiva precarització de les condicions laborals dels treballadors i treballadores dels centres universitaris.
Per aquest motiu, des de la CUP de Reus i Tarragona, s’emplaça als seus respectius consistoris, a la universitat i a les institucions competents, a abandonar falsos debats amb interessos partidistes, i treballar plegades per a millorar la Universitat Rovirai Virgili: augmenta la inversió, millorant les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores, reduint les taxes per facilitar la realització d’estudis superiors a les classes populars, fomentar un model productiu que pugui absorbir als futurs i futures professionals….