‘Som lo que Sembrem’ reclama a l’ajuntament que deixi d’utilitzar herbicides tòxics

El col·lectiu ‘Som lo que Sembrem‘ està promovent una campanya que insta als ajuntaments catalans a fer públic els tractaments fitosanitaris que efectuen a la vegetació de la via pública que podrien afectar a la salut de determinades ciutadanes i a la qualitat del medi ambient, contra els herbicides a base de glifosat, i contra l’autorització de transgènics tolerants a herbicides a Catalunya. En el ple municipal d’aquest divendres, amb el suport de 6 entitats reusenques més, demanaran que es retiri de manera preventiva el glisofat que utilitzen els serveis municipals i se substitueixi per mitjans mecànics per desherbar.

L’abril passat, a la Fira de la Terra a Barcelona, s’engegà la campanya de Som lo que Sembrem contra l’ús d’herbicides amb glifosat i contra l’autorització de transgènics tolerants a herbicides a Catalunya. La campanya és un projecte obert a tots els sectors de la societat civil que estiguin en contra de la “contaminació provocada per l’agroindústria, amb herbicides amb glifosat que són utilitzats de manera general i indiscriminada, equivocadament classificats com de baixa toxicitat. Per tant a favor d’una agricultura que elimini l’ús d’agrotòxics, que disminueixi la dependència en combustibles fòssils i protegeixi la biodiversitat de sòls i llavors i recuperi la pagesia al territori”.

Enmig de l’estiu, el 2 d’agost, a Reus sis entitats (GEPEC-EdC, la cooperativa El Brot, la cooperativa de productors-consumidors agroecològics i autogestionats L’ hortiga, Slow Food Priorat, el sindicat CGT –Baix Camp i la CUP) van donar suport a la campanya, i van portar a l’ajuntament la documentació que informava dels efectes que provoquen aquests tractaments i es sol·licitava com es gestionaven des del consistori, per tal de proposar alternatives, a una agricultura i jardinera sostenible .

A dia d’avui encara resten a l’espera d’una resposta a aquest document tècnic que pretén posar damunt de la taula unes dades relatives a l’ús d’aquest tipus d’herbicida a la nostra ciutat.

Noves evidències

Recentment hi ha evidències provades científicament d’alteracions greus de la salut en la població exposada a l’herbicida Glifosat, d’alteracions dels ecosistemes i de contaminació ambiental d’aigua, sòl i aire. Destaquem els estudis recents del doctor Andrés Carrasco, que han estat determinants en la condemna judicial, el 21 d’agost de 2012 a la ciutat de Córdova (Argentina), als responsables de les morts en humans per fumigacions amb Glifosat.

El Glifosat s’utilitza a Reus en tractaments fitosanitaris aplicats pels serveis municipals (empreses d’INNOVA , Brigades Municipals) en espais públics de la ciutat, fins i tot en espais de pas i de joc freqüentats per la població.

Davant les noves evidències de la perillositat del Glifosat, ara cal aplicar el principi de precaució per prevenir danys i protegir la salut dels ciutadans, sobretot dels més sensibles,nens petits,dones embarassades i persones afectades per la sensibilitat química múltiple (SQM) .

Tot i la legalitat de l’ús del Glifosat, per davant de tot l’Ajuntament té la responsabilitat i compromís de promoure i protegir la salut dels nostres ciutadans, i per això cal aplicar mesures preventives.

Propostes concretes

És per tots aquests motius que la campanya de Som lo que Sembrem proposarà al proper Ple municipal de Reus, el divendres, l’adopció dels següents acords, amb la particularitat, a diferència de molts ajuntaments on la participació ciutadana és un pilar bàsic de la política municipal, que en ple reusenc no podran llegir ni defensar el seu treball.

El que a grans trets demanaran és que l’ajuntament de Reus retiri de manera preventiva i immediata el Glifosat que ara apliquen els serveis municipals com a herbicida en espais urbans freqüentats per població sensible a la seva exposició, i substituirà aquesta pràctica per mitjans mecànics per desherbar o per qualsevol altra tècnica compatible amb la salut dels ciutadans i del medi ambient. L’ajuntament substituirà l’aplicació del Glifosat en àrees no freqüentades per la població en el termini d’un any, experimentant en aquest temps les millors pràctiques alternatives respectuoses, sostenibles i sense risc. El consistori s’adreçarà al MOPU i a RENFE per demanar informació de l’aplicació de Glifosat en el terme municipal de Reus i sol·licitar que, com a mesura preventiva de protecció de la salut, no s’apliqui aquest herbicida en el desherbat de vores de les carreteres de la seva competència i de les vies de ferrocarril. L’ajuntament continuarà explorant alternatives per minimitzar l’impacte sobre la salut de les persones i la contaminació ambiental, i es proposa l’objectiu de substituir els plaguicides de síntesi que s’utilitzen actualment per tècniques de lluita biològica respectuoses amb el medi. I l’ajuntament reusenc adopta el compromís d’informar, sensibilitzar i educar a la població i als treballadors municipals dels avantatges de la lluita biològica.

El Glifosat és un herbicida utilitzat en la producció agrícola d’aliments. Per exemple, als EUA, al Brasil i a l’Argentina s’utilitza massivament en cultius transgènics de soja resistent al Glifosat de la multinacional Monsanto. Aquests cultius després són exportats a Europa, també a Catalunya, per fer pinsos per a l’alimentació de bestiar.

El Glifosat, en diverses presentacions comercials, s’utilitza també en agricultura convencional com a herbicida inespecífic, i també en jardineria en espais urbans. També es pot trobar a la venda al públic per a ús particular. El Glifosat figura inscrit en el registre de productes fitosanitaris del “Ministerio de Agricultura”.