Mai més un “Metrovacesa” a Reus
Davant l’anunci de l’Ajuntament de rescindir el contracte amb Metrovacesa per l’explotació d’un centre comercial al Parc Sant Jordi de Reus, des de la Candidatura d’Unitat Popular han expressat el seu suport a la decisió presa pel govern municipal, així com han denunciat l’actuació de l’anterior govern (PSC, ERC i ICV) –assessorat pel senyor Josep Prat- en el disseny d’un projecte d’enginyeria financera que ha portat la ciutat a la greu situació actual, tant pel que fa l’endeutament de l’Ajuntament, com a l’estat de diferents macroprojectes com el propi centre comercial o el Tecnoparc.
Des de la CUP consideren que ja fa temps que s’hagués hagut de rescindir el contacte amb Metrovacesa, ja que aquesta empresa -igual com totes les que feren créixer la bombolla immobiliària- es troba des de fa anys en un estat d’endeutament que no pot fer front a una inversió d’aquest tipus. A més, ja fa mesos que l’empresa havia comunicat a l’Ajuntament que volia rebaixar el cànon a satisfer, així com que havien paralitzat les obres de construcció.
A més, la candidatura de l’esquerra independentista, també insisteix en la inviabilitat de construir un nou centre comercial a Reus, ja que tant actualment –com en el moment d’iniciar el projecte- l’oferta comercial era i és suficient, així com que una obra d’aquestes característiques trenca amb el model de comerç de proximitat i de petita i mitjana empresa que caracteritza la ciutat. Per aquest motiu, la CUP estarà a sobre del “Pla B” a aquest projecte, ja que considera que s’hauria de reformular el projecte inicial.
Més enllà del projecte en sí, la CUP posa l’accent en el fet que la recessió d’aquest contracte demostra que s’ha d’acabar amb el model “Metrovacesa”, de construcció de grans complexes, i sobretot, en les polítiques d’enginyeria financera que hi havia darrere d’aquest projecte. Segons David Vidal, les operacions creditícies que hi havia darrere d’aquest projecte -el que el senyor Prat anomenava “crèdits apalancats”-, ha provocat un efecte dominó, en el qual s’ha vist involucrat el finançament del projecte de la nova Fira de Reus. Vidal denuncia que “l’anterior govern volia una nova gran fira i un nou gran centre comercial, i ara, ni tindrem centre comercial i ens haurem de vendre la Fira perquè no hi haurà diners per pagar-la”.
Davant d’aquesta realitat, la CUP creu que s’han d’assumir responsabilitats sobre aquest “desgavell”, ja que aquest projecte va ser aprovat per l’anterior govern, però també amb els vots afirmatius de CiU. Per això, la CUP creu que CiU no pot ara amagar les seves responsabilitats en aquesta qüestió, i limitar-se a culpar-ne l’anterior govern, ja que també n’és corresponsable.
Per últim, Vidal considera que “el cas de Metrovacesa no és aïllat, sinó que forma part del conjunt de polítiques d’enginyeria financera realitzades per INNOVA per ordres de l’anterior govern i, que per tant, el debat sobre Metrovacesa ha d’englobar tot aquest conjunt de decisions que han portat l’Ajuntament a la dependència de grans empreses multinacionals i a la sol·licitud de préstecs que impliquen la intervenció dels comptes de l’Ajuntament per part de l’Estat”. I, recorda, que “com sempre passa, aquest deute recaurà en la ciutadania, que cada cop ha de pagar més impostos i pateix una major retallada de drets i serveis públics”.