L'adhesió a l'AMI, les vegueries i la gratuïtat AP-7 les mocions més destacades al Ple

El diputat provincial de la CUP, David Vidal, ha realitzat una roda de premsa aquest migdia a la seu de la Diputació per tal d'explicar les cinc mocions que presentaran al proper Ple del 2 d'octubre, entre les quals destaquen l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència, la gratuïtat de l'AP-7 en el tram de l'Hospitalet de l'Infant-Torreblanca-Alcossebre i la petició que el Parlament desenvolupi la llei de vegueries i reconegui la vegueria del Penedès.

Fins a un total de cinc mocions presentarà el grup polític de la CUP al primer Ple ordinari de la Diputació de Tarragona, una institució on segons David Vidal, "no hi ha gaire costum a que els grups polítics plantegin propostes".

Dues d'aquestes cinc, tenen un contingut laboral. La primera, demana que la Diputació doni suport a Josep Maria Trenchs, regidor de la CUP a l'Ajuntament d'Alcover (l'Alt Camp) que va ser acomiadat de l'empresa PGI Spain de la Selva del Camp (el Baix Camp) just haver resultat ser escollit càrrec electe. Segons Vidal, "es tracta d'un cas greu, no sols de vulneració dels drets laborals, sinó de persecució política". La segona en matèria laboral, insta a la Diputació a demanar als jutjats l'arxivament del "Cas Expert" que es remunta a una càrrega policial de fa onze anys en una assemblea de treballadors a l'empresa Expert de l'Arboç (el Baix Penedès).  

La tercera de les mocions, que la CUP ha presentat a les quatre diputacions del territori autonòmic i que ja s'ha aprovat a la Diputació de Girona, insta a la Diputació a demanar al Parlament de Catalunya que impulsi la Llei de Vegueries. Una llei, que ja va ser aprovada fa anys però que no s'ha implementat, i que representaria un nou model d'organització territorial que significaria la supressió de les diputacions i la creació dels consells de vegueria, reconeixent així una divisió administrativa més ajustada a la realitat del país.

A més, la moció també insta la Diputació a donar suport a la creació de la Vegueria del Penedès, ja que en la llei aprovada al Parlament, encara no s'ha produït tot i el suport de desenes d'ajuntaments i consells comarcals d'aquest territori.

L'altra sinistralitat que presenta la N340 a les Terres de l'Ebre i el Sénia, centra l'atenció de la quarta moció registrada. Davant la proposta dels alcaldes ebrencs a l'Estat per a la construcció de l'A7 entre l'Hospitalet de l'Infant i la Jana (el Baix Maestrat), la CUP considera que "això representaria repetir l'error que ja se va comprometre amb la construcció de l'A7 entre l'Hospitalet i Altafulla quan seria més respectuós amb el territori, més barat i més eficient aixecar les barreres dels peatges entre l'Hospitalet i Torreblanca". D'aquesta manera, a més, es podria enllaçar amb l'autovia CV-10 que arriba fins a la ciutat de València.

Vidal també ha explicat que aquesta moció es presentarà en aquells ajuntaments ebrencs on la CUP hi té representació (Alcanar, Deltebre, Tortosa i Ulldecona) per tal d'obrir el debat al territori i que la CUP està participant activament en els talls de carretera a la N340. Sense anar més lluny, avui a la tarda el candidat de la CUP-CC Sergi Saladié i membres de les diferents CUPs de l'Ebre hi participaran a la que ja hi ha convocada.

Per últim, Vidal ha explicat que la CUP presentarà conjuntament amb ERC una moció perquè la Diputació de Tarragona s'adhereixi a l'AMI, tal i com ja s'ha aprovat a la de Girona i Lleida i es debatrà properament a la de Barcelona. Vidal ha lamentat que "CIU no hagi volgut signar conjuntament aquesta moció per tal de presentar-la amb el màxim de suports possibles".

Tanmateix, Vidal s'ha mostrat esperançador en que "la moció s'aprovarà, encara que el senyor Poblet i Granados s'hi abstinguessin en els seus respectius ajuntaments perquè no prosperés". Per aquest motiu, Vidal ha instat a CiU a pronunciar-se sobre la seva orientació del vot a aquesta moció abans de les eleccions d'aquest diumenge "perquè la gent sàpiga a qui vota".