La CUP proposarà un model d’administració territorial alternatiu, profundament democratitzador i en defensa d’allò públic

El procés actual de reforma de les administracions locals és una peça d’un conjunt d’ofensives l’objectiu de les quals és allunyar la democràcia de les persones i privatitzar sectors estratègics de l’economia. No es poden entendre aquestes reformes fora del context d’imposició de les mal anomenades “polítiques d’austeritat” i de la voluntat explícita de fer fora els poders públics de certs sectors fins ara vetats al negoci privat. És per això que aquestes reformes combinen ambdós elements: retirada de poder i competències als àmbits més propers al ciutadà i retallada de serveis públics per facilitar-ne la privatització.

Per tant, a l’entendre de la CUP, aquestes propostes de “reforma” (o destrucció) tindran fonamentalment dues conseqüències. En primer lloc degradaran la ja precària qualitat democràtica de la nostra societat i convertiran els municipis en mers gestors, buidant-los de contingut polític i, per tant, allunyant el poder de la gent. I, en segon lloc aguditzaran els processos de privatització de recursos i empreses públiques fent ús del criteri de “suficiència” o “sostenibilitat” financera, reduint significativament la xarxa de recursos públics i, per tant, la xarxa de recursos per a la majoria de la població.

La formació política ha denunciat que “tot i que la Generalitat presenta la seva proposta de reforma com a “alternativa” a l’espanyola perquè manté competències als municipis, això només és cert en part. El govern català se sotmet també als dictats de la Troika i de Madrid incorporant la “sostenibilitat” financera com a criteri, aplicant doncs la part més agressiva d’aquestes reformes”. A més a més, la formació entén que “si estem en un procés de ruptura en l’estat en el que podem i hem de replantejar-nos-ho tot, no cal segui els dictats de ningú més que els del poble català i, aquest valora molt positivament les seves administracions locals”.

La CUP doncs està treballant en un projecte alternatiu d’organització i administració territorial que presentarà públicament en breu i que tindrà com a pilars fonamentals l’aprofundiment democràtic i competencial de les administracions locals, l’aplicació de l’austeritat “amb els de dalt i no amb els de baix” i una aposta molt ferma en defensa dels serveis i l’administració pública”.

Així mateix regidors de la formació també han anunciat que estan començant a articular una campanya d’oposició i desobediència a les lleis tant l’espanyola com la catalana, que volen que sigui el més àmplia possible i que miraran de fer extensiva a altres formacions polítiques i moviments socials.

Conclusions extretes de la 4a Assemblea de regidores i regidors de la CUP, realitzada aquest dissabte a Vic (Osona).