La CUP proposa impulsar un nou model de convivència
En motiu de la primera reunió de la comissió creada després de la derogació de l’ordenança de civisme, mitjançant una moció presentada per la CUP al primer ple del mandat, la formació independentista ha fet una roda de premsa on ha proposat treballar i impulsar un nou model de convivència a la nostra ciutat.
Segons paraules del regidor de la CUP Edgar Fernández, “el conjunt d’articles que conformen el projecte estrella de l’anterior govern de CiU i del PP, responen a tres característiques diferents: majoritàriament comporten una duplicitat amb regulacions d’altres ordenances municipals ja existents; per altra banda articles regulats en alguna legislació superior com ara la possessió d’armes o agressions a tercers, per posar dos exemples; i finalment l’ordenança de civisme compta amb uns articles anul·lats pels tribunals ja que vulneren drets fonamentals com la mendicitat o la llibertat religiosa.
Fernández afirma també que “el fet que es volgués duplicar regulacions existents respon més a una voluntat de marcar perfil polític estigmatitzant i criminalitzant la pobresa més que a un interès real de millorar la convivència a la nostra ciutat”.
Per la seva part, el també regidor de la CUP Xavier Angelergues, seguint aquest fil, ha posat l’exemple de “la gent jove que s’asseuen als parcs, és fàcil que aquests grups acabin llençant alguna cosa al terra, l’Ajuntament, més enllà de sancionar conductes incíviques hauria de facilitar llocs de lleure públics a l’abast de totes les butxaques”. Angelergues també ha fet esment a “les multes desorbitades que afecten sobretot a les economies més castigades i precàries de la societat”.
Contraposat a aquests plantejaments que la CUP veu com a excloents i classistes, la formació afirma que la normativa de l’Ajuntament ha de potenciar la integració i la inclusió en la vida social de la ciutat, entenent que el carrer ha de ser un espai de convivència i un bé comú que cal preservar i cuidar per a que se’n faci un ús, en aquest sentit afirmen que la CUP proposa treballar i impulsar un nou model de convivència.
Alhora remarquen que cal potenciar una política inclusiva per part de l’Ajuntament, de caràcter pedagògic, que incideixi en la importància del carrer com a lloc d’encontre del conjunt de la ciutadania, política que consideren inexistent a dia d’avui per part de les institucions municipals.
Els representants de la CUP han posat de manifest que aquesta comissió creada ha de servir per estudiar i actualitzar les ordenances municipals existents ja que n’hi ha que daten del 1976 com la de publicitat exterior o d’altres, com la que regula el soroll i vibracions, redactada l’any 1999. A més, considera Angelergues que “d’aquesta manera estarem millorant amb fets la normativa municipal”.
La formació independentista ja va criticar a mitjans de juliol el fet que immediatament després que s’aprovés la moció presentada per la CUP que derogava l’ordenança de civisme, el govern va convocar la comissió que es reunirà les properes hores “per estudiar i proposar possibles modificacions a l’Ordenança del Civisme”. En aquella ocasió la CUP va fer saber que demanaria que es complís l’acord pres en plenari tot i restar oberta a fixar quins articles de l’ordenança revocada han de ser recollits en les ordenances municipals ja existents amb acord amb les altres formacions i l’opinió dels tècnics municipals.
* Fotografia extreta de Reus Digital