La CUP planteja passar de la “beneficiència” a l’apoderament

La CUP ha escollit el Barri de Sant Josep Obrer, un dels més castigats per la crisi econòmica, per tal de presentar les seves propostes electorals en matèria de drets socials. El número 3 de la llista que treballa en integració social, Edgar Fernández, ha denunciat que “l’actual govern s’ha rentat les mans en polítiques de drets socials derivant la gestió a empreses i fundacions externes i seguint uns criteris de beneficència que són purs pedaços a una situació insostenible”.

Fernández no sols ha criticat aquest caràcter “benèfic” de les polítiques socials de l’Ajuntament, sinó que ha centrat la seva denúncia en l’Ordenança del Civisme. Segons el número 3 de la llista, “aquesta ordenança és el paradigma de la concepció dels partits de drets de la ciutat del que són les polítiques socials, tot estigmatitzant i reprimint la pobresa sense aportar solucions al respecte, i aplicant mesures racistes que en res ajuden a millorar la cohesió social”.

En aquesta línia, la número 16 de la llista Lourdes Hinojosa, ha qüestionat aquesta manera de fer i ha plantejat “la necessitat urgent de fer un gir en les polítiques socials per fer front a la crisi econòmica que està provocant autèntics estralls socials”. Per Hinojosa, la forma d’afrontar-ho passa per “fer partícips a tots els reusencs i reusenques d’un procés d’apoderament social i democràtic i definir un mapa de necessitats socials que permeti planificar i coordinar entre tots els actors unes polítiques efectives, en lloc d’anar posant pedaços a una situació que cada cop es complica més”.

Precisament, la manca de recursos públics i la manca de planificació de les polítiques socials és el que més ha destacat la número 21 de la llista i treballadors social de l’Ajuntament, Eva Martí. Martí ha denunciat que “les persones que treballem a l’àrea social de l’Ajuntament comptem amb uns recursos irrisoris per fer front a la greu situació social que està vivint a la ciutat i, alhora, les polítiques electoralistes de CiU i PP encara ens han posat més traves per poder desenvolupar la nostra tasca”.

Isidre Fonts, veí del barri i que tanca la llista de la CUP, ha recordat que “mentre durant el franquisme els veïns i veïnes dels barris s’organitzaven per reclamar serveis públics que garantissin una vida digne, ara, la desmobilització està facilitant que els governs estatal, autonòmic i local vagin retallant i privatitzant aquests drets generant una situació d’involució històrica”.

Per la seva banda, la número 20 de la llista Elena Bolaños, ha explicat que la CUP aposta per definir els diferents grups socials que existeixen a la ciutat amb necessitats concretes, com ara joves, gent gran, immigrants,... per tal d’elaborar polítiques més concretes i més eficients. A més, Bolaños per la seva condició d’activista pels drets LGTBI, ha denunciat “la manca de sensibilitat dels partits polítics de l’Ajuntament sobre els drets del col·lectiu LGTBI, després que aprovessin una moció presentada per la CUP al Ple en la línia del que se va aprovar la Parlament, quan l’havien rebutjat un any abans”.

A mode de conclusió Fernández ha destacat la necessitat “de posar fil a l’agulla, des d’avui mateix, per capgirar el model de polítiques socials i recuperar tot el temps perdut”. I ha plantejat el fet que “l’Ajuntament per si sola no podrà realitzar aquest procés, sinó que cal la complicitat de tots els agents socials i moviments de la ciutat”.