La CUP es reafirma en criticar la inutilitat dels Consells Municipals
La CUP ha realitzat aquesta tarda una roda de premsa per, dos anys després del darrer cop, denunciar la “inutilitat dels Consells Municipals” com a instruments de participació de l’Ajuntament de Reus. Ho fa, després de l’experiència en la participació a aquests òrgans i constatar la manca de voluntat política de les regidories, alhora d’acceptar propostes o plantejar la possibilitat que els consellers i conselleres puguin participar en el disseny de les polítiques municipals.
El passat 26 de març de 2013, el conseller de la CUP al Consell d’Administració d’Aigües de Reus Joan Ribas i el conseller de la CUP al Consell Municipal de Joves Edgar Fernández, van denunciar en una roda de premsa que els consells municipals eren un “teatre per justificar que l’Ajuntament feia polítiques participatives”.
Quasi dos anys després, el representant de la CUP del Consell Municipal d’Esports Joan Zaragoza, i la representat de la CUP al Consell Municipal de Polítiques de Gènere Marta Llorens, han realitzat una roda de premsa aquesta tarda a l’Ajuntament de Reus per reafirmar-se en aquella denúncia.
La CUP ha parlat de l’activitat d’aquests dos consells municipals, però Marta Llorens ha declarat que “el que succeeix en els dos consells municipals on participem nosaltres es pot extrapolar a tots els consells municipals, i fins i tot als consells d’administració: reunions en les que tot ve precuinat, on no hi ha marge de participació i en les que els consellers i conselleres només es poden limitar a fer preguntes sobre el què s’ha fet, el que s’està fent o el que govern té previst fer”.
De fet, Llorens ha recordat que “com fa dos anys venint reclamant la redacció d’un nou Reglament Orgànic Municipal que representi un “procés constituent” a nivell local que transformi les actuals estructures rígides de l’Ajuntament en un espai obert a la participació de la ciutadania i de les entitat”. I, ha recordat de nou que “el Reglament de Participació de l’Ajuntament és de l’any 1986, no s’ha posat mai a la pràctica i el govern actual ja ha dit reiteradament que no té cap mena d’interès ni voluntat de posar-lo a la pràctica, ni reformar-lo perquè sigui una eina útil”.
Coincidint precisament amb la celebració del Dia de la Dona Treballadora, Llorens ha criticat que “el Consell Municipal de Polítiques de Gènere és un espai sense cap mena d’activitat, i que fins i tot alguna entitat que s’hi ha apropat, l’ha abandonat per no permetre-hi la participació més enllà de poder donar la opinió sobre el que ja s’ha fet”.
Per la seva banda, Joan Zaragoza ha criticat que just aquesta setmana s’ha reunit el Consell Municipal de l’Esport quan feia vuit mesos que no ho feia. I, que bàsicament la reunió va servir perquè el nou regidor d’Esports es presentés, quan segurament hi haurà eleccions abans de la propera convocatòria. A més, ha criticat que “se va reduí el nombre de participants perquè fos un espai útil però continua sent una pèrdua de temps, i fins i tot, fas nosa i et miren malament quan fas preguntes sobre el què s’ha fet i com s’ha fet”.
Amb tot, Llorens i Zaragoza, s’han reafirmat amb la necessitat d’impulsar una nova política municipal que entengui la participació ciutadana com una forma de millorar l’eficiència de les polítiques públiques, en lloc d’entendre-les “com una cosa que s’ha de fer perquè toca”.