La CUP de Reus crida a desobeir la interlocutòria del TSJC sobre la llengua a l’escola
Davant de la interlocutòria del TSJC contra el model educatiu català i la llengua, la Candidatura d’Unitat Popular de Reus (CUP) fem una crida a la comunitat educativa perquè la desobeeixi. Demanem a la Generalitat de Catalunya que 'no s'agenolli davant d'una nova imposició de l'Estat' i que l’Ajuntament de Reus sigui coherent amb la declaració aprovada en suport a la campanya “Somescola.cat”. Des de l’Esquerra Independentista considerem que l'ús del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a la Comunitat Autònoma de Catalunya s’ha mostrat vàlid com una eina de cohesió social, i a més ha permès la integració dels i les alumnes nouvingudes provinents d’arreu del món.
Cal recordar quina és la dura realitat de l’ensenyament als Països Catalans. Al País Valencià, milers de xiquets i xiquetes no tenen el dret d’inscriure’s en l’ensenyament en català, ja que, el govern valencià no ofereix suficients places; a les Illes Balears i Pitiüses, el nou govern autonòmic ha amenaçat en adoptar el model de doble línia valencià; a la Franja de Ponent, el govern aragonès continua sense reconèixer l’oficialitat del català, tot i ser la llengua parlada per més del 90% de la seva població; i a la Catalunya del Nord, el català no s’ensenya en cap de les escoles públiques de la República Francesa.
En aquest sentit, opinem que la interlocutòria del TSJC 'no fa més que alimentar una fictícia imposició del català a Catalunya, idea alimentada per l'extrema dreta espanyolista del PP, Ciutadans i entitats com Convivència Cívica Catalana, que lluny de vetllar per la pau social, mantenen un discurs violentíssim, cercant el conflicte permanent'.
La CUP de Reus vol recordar que l’experiència de l’escola catalana posa de manifest que els models segregacionistes, com l’impulsat pel PP al País Valencià, han suposat la minorització de la llengua catalana en aquells territoris on és la llengua pròpia. Per contra, considerem que 'mantenir-la com a llengua vehicular de l’ensenyament en garanteix la transmissió generacional independentment de l’origen dels i les alumnes'.
Per tot, això, des de la CUP de Reus fem una crida a la ciutadania a la insubmissió i la desobediència, especialment a tots i totes les membres de la comunitat educativa. Així mateix, demanem que els claustres d’escoles i instituts es posicionin públicament en la defensa del català com a llengua vehicular de l’ensenyament.
En darrer terme, instem al Govern de la Generalitat 'a no agenollar-se davant una nova imposició de l’estat espanyol' i a la resta d’administracions públiques del país amb competències en l’àmbit de l’ensenyament, a seguir la crida a la desobediència.
Des de la CUP de Reus també volem recordar que l’Ajuntament de Reus va aprovar fa aproximadament un mes, una declaració de suport a la campanya “Somescola.cat” a petició de la CUP. Una proposta que va ser aprovada per tots els grups municipals representats a l’Ajuntament, excepte pel PP. Per tant, exigim al Consistori reusenc que sigui coherent amb l’aprovació d’aquesta declaració i es posicioni públicament a favor de continuar mantenint el model d’immersió lingüística vigent, tot i que, aquest fet signifiqui desobeir la sentència judicial emesa pel TSJC.