A “grans” problemes, cap solució
El 28 de febrer del 2014, el PP de Reus de bracet amb CiU, van aprovar l'ordenança de civisme que regula el que ells consideren que són actes incívics que poden pertorbar la convivència com ara: anar en bicicleta per on no toca, indumentària que impedeixin la identificació de les persones, jugar a pilota en places i inclòs la mendicitat castigat amb multes que van dels 750 als 3000 € segons la infracció.
En la seva resolució, aquesta llei diu: “preservar l'espai públic com a lloc de convivència on totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, lleure, trobada, oci i expressió amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres”.
Clar, si aquests espais públics només estan enfocats a un tipus d'oci consumista i nocturn, on hem d'anar a practicar l'oci de lleure esmentat abans si al centre de reus no hi ha espais adequats? On representa que hem d'anar els 6 caus i esplais de Reus els dissabtes de 16 a 18 hores a jugar a pilota per exemple, a matar o al mocador si les places de reus s'estan transformant en macro-terrasses?
A Reus, aproximadament hi ha uns 600 nens i nenes aproximadament que formen part de la CEER (Coordinadora d'esplais i escoltes de Reus). A dins del seu radi, aquests esplais i agrupaments escoltes hi tenen 5 escoles públiques i 2 privades.
Al 2012 la CUP de Reus, va presentar una moció per l'obertura dels patis de les escoles per tal d'aprofitat i potenciar aquests espais públics infrautilitzats que, va ser rebutjada.
En teoria, aquesta ordenança vetlla perquè totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lleure però sembla més fàcil prohibir i castigar amb multes que no pas trobar-hi fàcils solucions.
Precisament, aquest dissabte a les 4 de la tarda un agrupament de la ciutat que fa dos anys que es va quedar sense local, ha organitzat un “megacau” per revindicar un local, i també per denunciar que porten dos anys fent el cau al carrer amb el permís negatiu de l’Ajuntament. On han de desenvolupar, doncs, la seva activitat?
Està clar doncs que l'Ajuntament aposta fort perquè els i les ciutadanes puguin desenvolupar en llibertat activitats com l'oci, un oci però, enfocat en el consumisme, on retalla una part del parc Sant Jordi per construir un centre comercial de moral criticable i que no fa més que generar deutes a l'Ajuntament més endeutat de Catalunya. Un ajuntament que fa pocs dies va demanar un crèdit d'uns 1,5 milions d'euros pel pàrquing del mateix centre comercial.
Remarco una frase anterior que diu: “expressió amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres”. Sota el seu criteri, les següents pràctiques s'allunyen del civisme i pertorben la convivència: Col·locar cartells fora dels llocs autoritzats (quan s'ha demanat durant 4 anys més presència de cartelleres a la ciutat i pràcticament n'han tret més que no n'han posat); practicar jocs en la via pública quan pertorbin drets d'altres usuaris de l'espai públic; romandre a la via pública, accedir als autobusos municipals, instal·lacions, equipaments o locals on s'ofereixin serveis municipals portant vel integral, burca, nicab... És molt graciós perquè just el punt que segueix aquesta diu: “la manca de respecte envers altres persones”. Anar amb burca i nicab és faltar més el respecte que no pas prohibir que en portin?
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va rebre una interposició per a la suspensió d'aquesta ordenança per part de diferents associacions de ciutadans de religió musulmana. El TSJC va suspendre cautelarment els punts de l'ordenança de civisme que contemplen multes per anar amb la cara tapada pel carrer i els autobusos municipals, inclosos el burca i el nicab, però aquest, en cap cas anul·la el text aprovat. Haurem d’esperar la resposta del tribunal al contenciós presentat per la CUP per saber si l’Ajuntament pensa multar amb 750€ a les persones que demanen diners al carrer o remenen contenidors per poder menjar ni que sigui un cop al dia.
El regidor de seguretat, Joaquím Enrech ha dit que l'Ajuntament se sent en una situació «d'indefensió» perquè «no coneixem els arguments dels demandants» i ha assegurat que «em sorprèn que una persona pugui anar amb la cara tapada pel carrer. La interlocutòria posa tothom al mateix sac i pot crear sensació d'inseguretat». Fer servir la paraula “indefensió” i “inseguretat” quan estàs prohibint el què estàs prohibint ho trobo un pèl cínic la veritat.
Aleix Mèlich Monné
Número 15 de la llista de la CUP de Reus