Fruit del debat sobre l'energia nuclear, la CUP demana un pla d'emergència

Ahir dimarts la Candidatura d’Unitat Popular va organitzar una xerrada a l’Antic Arxiu Històric de Reus per a què els partits polítics de Reus fessin públiques les seves posicions respecte a l’energia nuclear.

En l’acte hi van participar Salvador Matas regidor d’ICV-EUA a Cambrils , Jordi Rius de la CORI i Salvador Palomar ho va fer en nom de la Candidatura d’Unitat Popular. Cap més partit polític va assistir al debat, tot i que en un primer moment el PSC havia confirmat la seva assistència, finalment tampoc hi va assistir cap representant d’aquest partit ja que a l’últim moment i sense més explicacions van declinar la invitació de la CUP per l’acte d’ahir.

L’acte va començar amb l’exposició de Sergi Saladie, professor del departament de Geografia de la URV, que va anar desgranant arguments per evidenciar tot allò que implica l’energia nuclear tant a nivell de costos de producció d’electricitat de les nuclears amb diners públics, com dels perills que comporten els reactors nuclears, perills que afecten de ple a la seguretat dels ciutadans de Reus, que quedarien directament implicats en cas d’accident nuclear.

Posteriorment va ser el torn dels partits polítics: la CORI i ICV van manifestar a grans trets la seva postura contraria a l’energia nuclear. Per part de la CUP, Salvador Palomar va remarcar que l’energia nuclear ”és una industria basada en la mentida” en referència als incidents que van afectar a la central nuclear d’Ascó; posteriorment va evidenciar que l’energia nuclear respon als interessos de monopolis empresarials aliens als interessos de la ciutadania en general, i que per tant “només des de la transformació social es pot bastir una alternativa a l’actual model energètic basat en el negoci de les grans empreses elèctriques, que fan negoci amb les tarifes de la llum que paguen els ciutadans”.

Per altra banda, la CUP va ser l’únic partit que va exposar propostes a nivell municipal: el seu representant va manifestar que cal que sigui des del municipi, a instància de l’ajuntament, on comenci aquest canvi de model energètic i econòmic, estalviant on calgui i tendint a l’autonomia energètica amb la creació d’empreses municipals amb participació ciutadana de producció d’energia.

Finalment es va obrir el torn lliure d’intervencions en que el públic assistent va intervenir en un debat viu sobre els perills de l’energia nuclear, la seva gestió i les alternatives.

Com a conclusió la CUP planteja dues qüestions que considera cabdals: en primer lloc manifesta la seva sorpresa per l’absència de representants d’altres partits polítics en un debat que ha despertat l’interès de la ciutadania, tant per l’accident nuclear al Japó com per a la possible ubicació del cementiri nuclear a Ascó. En segon lloc, la Candidatura d’Unitat Popular demana d’urgència a l’ajuntament de Reus l’elaboració d’un pla d’emergència en cas d’accident nuclear als reactors d’Ascó i de Vandellòs per prevenir-ne els seus efectes i assegurar-ne la seguretat dels seus habitants.