La CUP demana que l’Ajuntament es posicioni el 28S cap a la ruptura amb l’Estat

El Grup Municipal de la CUP de Reus ha anunciat avui en roda de premsa que presentarà la junta de portaveus una declaració en motiu de la Diada i de les eleccions del 27 de setembre a Catalunya en la que emplaça a l’Ajuntament de Reus a obeir el mandat polític que resulti de les urnes. A més, també demana que aquest es posicioni favorablement amb el procés de ruptura amb l’Estat Espanyol que hi ha engegat a Catalunya. El Grup Municipal de la CUP també ha presentat les dues mocions que presentaran al ple d’aquest divendres.

En paraules de la regidora de la CUP Mariona Quadrada “ara és el moment de trencar amb l’estat espanyol, fa anys que fem consultes populars, mobilitzacions massives, hem intentat fer un referèndum pactat que l’estat no ha volgut negociar. Ningú no entendria que en cas que les forces favorables al procés de ruptura traguessin majoria al Parlament i tenint-la a l’Ajuntament de Reus, ens quedéssim sense fer res”.  

Amb aquesta proposta de declaració, la CUP vol posar Reus a disposició de la voluntat popular sorgida del 27S i fer un pas més en el procés de ruptura deixant de reconèixer l’estat espanyol. Consideren que l’Ajuntament és el primer espai de participació i d’inici del procés constituent de la República Catalana. Per altra banda, La formació independentista presenta una moció en la que es demana que s’anul·li el requisit d’estar empadronat un mínim de dos anys a Reus per percebre beques i ajuts; la regidora de la Candidatura d’Unitat Popular ha afirmat que l’any 2011 l’Ajuntament de Reus va introduir aquesta mesura que trenca amb “l’accés universal a ajuts socials”, i que a més,  va potenciar un discurs  de caràcter xenòfob i que per contra va acabar afectant sobretot a persones nascudes a reus que estan empadronades en d’altres municipis o bé d’altres que també havent viscut a reus quasi tota la vida, han tornat fa poc a la seva ciutat natal però encara no compleixen amb els requisits imposats per l’anterior govern de CiU i del PP.

Per altra banda, la també regidora Marta Llorens, ha fet saber que la CUP ha presentat la moció que presenta la Cup al voltant de la reforma del ROM i del Reglament de Participació. Llorens ha insistit que la CUP ha presentat en diverses ocasions mocions per impulsar iniciatives per crear un marc coherent de polítiques participatives, “per donar  sentit al concepte de democràcia i per a que les persones ens governem realment a nosaltres mateixes”. Un pas lògic per a l’empoderament que la CUP demana i que passa per un canvi en el qual els municipis hi tinguin un protagonisme important, d’aquí “la importància de la reforma del ROM, que faci realment participativa la vida institucional”. 

Llorens afirma “que la postura del govern ha sigut sempre el de tirar pilotes fora i han dilatat l’aplicació dels acords de mocions aprovades al ple”, i ha posat com a exemple “que el PSC ha presentat una moció que insta a l’Ajuntament a sancionar els bancs que tenen pisos buits a Reus per a aquest ple del divendres, moció que ja es va aprovar per unaminitat per tots els grups municipals el 31 de gener del 2014, quin sentit té haver de tornar a presentar una moció ja aprovada?”. Llorens ho contraposa amb la rapidesa amb que es va aplicar l’ordenança de civisme, dos mesos només de la seva aprovació al ple, destacant que el govern prioritza i posa en primer lloc les polítiques de dreta en l’ús de l’Ajuntament com institució.

Finalment Llorens ha evidenciat “que aquest dilluns va haver-hi un ple extraordinari pel sorteig de les persones que presidiran les meses electorals, que va durar sis minuts per votar un sol punt i que els representants electes el cobraran per la seva per la seva assistència”; al respecte el Grup Municipal de la CUP recorda que durant l’anterior mandat va dedicar els diners que es cobraven a empreses municipals a finalitats socials i que sospesarà que fer-ne en aquest cas amb l’assemblea de la CUP.