Metrovacesa no és un centre comercial és una operació financera

La Candidatura d’Unitat Popular de Reus és l’únic grup municipal que s’ha oposat en el Ple extraordinari d’avui, a l’acord de voluntat amb l’empresa Metrovacesa per a la reformulació del projecte del centre comercial al Parc de Sant Jordi. David Vidal ha destacat que “el que està en joc no és la construcció d’un centre comercial, sinó una operació financera dels bancs propietaris de l’empresa fallida”.

David Vidal ha estat l’únic regidor que s’ha oposat a la signatura del nou contracte amb Metrovacesa. El model de comerç i de ciutat, la viabilitat del projecte i de la gestió de l’aparcament, i sobretot, l’operació bancària que hi ha al darrere d’aquest projecte n’han estat els principals motius.

Segons la candidatura de l’esquerra independentista, el model de gran superfície entra en total contradicció amb el model de comerç de proximitat que caracteritza la capital del Baix Camp, tot fent una ferma defensa del model de comerç de qualitat. A més, Vidal també ha qüestionat la viabilitat del centre comercial argüint que “caldrà veure quines empreses volen invertir en aquest centre comercial per obrir una botiga”, així com ha reflexionat sobre les condicions laborals de les persones que puguin treballar per aquestes empreses.

Sobre el projecte del centre comercial, la CUP també qüestiona la viabilitat de l’aparcament soterrat que gestionarà AMERSAM. Per una banda, ha recalcat les dificultats tècniques que poden sorgir per les capes freàtiques, així com la viabilitat econòmica de l’aparcament, tenint en compte l’actual xarxa d’aparcaments municipals existents.

Però, l’argument en el que Vidal ha posat més èmfasi ha estat l’econòmic. El regidor ha explicat que els actuals cinc bancs propietaris de Metrovacesa pagaran 38 milions d’euro, quan aquests tenen previst cobrar de l’Ajuntament un deute de 174.498.517,19 €. Afegint, a més, que la signatura d’aquest acord de voluntats no és garantia que en els propers mesos, Metrovacesa pugui aprofitar l’actitud de l’Ajuntament per tornar a renegociar les condicions d’aquest.

És per això, que Vidal ha qüestionat l’interès de l’empresa per la construcció del centre comercial i ha apuntat que el seu principal objectiu és garantir el cobrament del deute actual, així com especular amb el centre comercial perquè un cop construït, en pugui treure un benefici econòmic amb la venda d’aquest a un tercer.

Vidal ha posat èmfasi en el fet que la legislació actual obliga als ajuntaments a satisfer l’amortització i els interessos del deute quan obtinguin ingressos. Per aquest motiu, els 38 milions d’euros que ingressarà l’Ajuntament retornaran directament als mateixos bancs que els han pagat al moment, i alhora, evitarien la responsabilitat de l’incompliment del contracte original.