Cap de setmana de formació sobre serveis públics i privatitzacions
Aquest cap de setmana, la CUP de Reus hem fet sessió doble de formació, amb l'objectiu de debatre sobre els serveis públics i els processos de privatització. Divendres, aprofitant l'assemblea, vam dedicar quasi tres hores a parlar sobre les possibles formes jurídiques que té l'Ajuntament per gestionar un servei públic, com també, a debatre sobre INNOVA i la conjuntura actual a la nostra ciutat. Per altra, dissabte a la tarda al Casal Despertaferro en el marc d'una escola de formació de la coordinadora de l'Esquerra Independentista del Camp, una companya del seminari d'economia crítica TAIFA, ens va parlar dels serveis públics i la privatització des del punt de vista econòmic.
La situació que està vivint actualment l'Ajuntament de Reus, ens obliga a defensar un discurs coherentment d'esquerres que plantegi, per una banda, la sortida de la difícil situació econòmica en que es troba l'Ajuntament, i per altra, defensa la universalitat i qualitat dels serveis públics essencials a la nostra ciutat.
Per tal de generar idees i debat, aquest cap de setmana, els i les militants de la CUP de Reus hem dedicat els nostres esforços a estudiar i analitzar que impliquen els processos de privatització, tot inserint aquesta qüestió dins de la dinàmica del sistema capitalista.
El divendres passat, vam realitzar un debat intern, en el qual es va analitzar aquesta qüestió des del punt de vista jurídic. Per aquest motiu, vam estar estudiant sobre les diferents possibilitats que té un ens local per gestionar els serveis públics, així com també, vam analitzar perquè l'Ajuntament de Reus té la situació d'endeutament que té, tot relacionant-ho amb l'evolució d'INNOVA, i el que aquesta estructura ha permés actuant des del dret mercantil.
L'endemà a la tarda, l'Elena Idoate del Seminari d'Economia Crítica TAIFA, va ser convidada al Casal Despertaferro per part de la coordinadora de col·lectius de l'Esquerra Independentista del Camp, per tal de presentar-no el darrer informe que ha elaborat el col·lectiu, amb el títol de 'La estrategia del capital'. D'aquesta manera, des de la coordinadora es volien posar les bases teòriques de la campanya 'No són retallades, són privatitzacions' que es desenvoluparà en els propers mesos arreu de les nostres comarques.
En aquesta xerrada, Idoate ens va parlar de com la dinàmica del capitalisme, centrada en l'expansió permanent de nous mercats, així com la conjuntura actual de crisi financera, bancària i del deute, provoca que el sector privat vulgui apropiar-se dels serveis públics responsabilitat de l'Estat. Un procés que ja porta dècades funcionant a l'Estat espanyol (Iberia, Telefónica,...), però que a mesura que avança posa més en perill el dèbil Estat del Benestar, ja que afecta a serveis de caràcter més elemental, com la sanitat o l'educació.