L’Ajuntament de Reus a favor de l’energia nuclear i d’Ascó

El passat divendres, en Junta de Portaveus, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va presentar un moció que demanava al Consistori un posicionament ferm a favor del tancament de la Central Nuclear d’Ascó. Aquesta moció es presentà, coincidint amb una campanya iniciada per la plataforma Tanquem les Nuclears, que pretén pressionar el govern espanyol perquè no renovi la llicència d’explotació de la central, que venç el proper 1 d’octubre.

La CUP es va quedar sola defensant aquesta moció, ja que, la resta de grups municipals es van mostrar favorables a aquest tipus d’energia i, és més, al funcionament d’aquesta central. Una central, que cal recordar, ha patit diferents accidents en els darrers anys.
 
David Vidal, regidor de la CUP, va denunciar públicament que els arguments dels grups municipals per rebutjar aquesta proposta eren infundats i demagogs, i que poc tenien a veure amb l’àmbit de l’energia i, per tant, de l’activitat de la Central. També va denunciar, que la no aprovació d’aquesta proposta representa un pas enrere pel que fa al posicionament de l’Ajuntament respecte les polítiques energètiques, ja que, en l’anterior legislatura, sí que es va aprovar una moció de rebuig a la instal·lació d’un cementiri nuclear al mateix municipi de la Ribera d’Ebre.

La moció rebutjada pels grups municipals del Consistori, plantejava el següent:

El proper 1 d'octubre el govern de l'Estat espanyol ha de decidir si renova o no el permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre.

Ascó és una central amb deficiències d'estructura. Ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers 4 anys. El més greu, el 26 de novembre de 2007, amb una fuita massiva de partícules radioactives que va contaminar els seus edificis i l'entorn, arribant fins la costa. La direcció de la Central i el Consell de Seguretat Nuclear van amagar la contaminació durant més de 4 mesos, posant en perill el medi ambient i la salut de la població, fins que Greenpeace va denunciar el que havia passat. Encara, avui en dia, s'han de depurar les responsabilitats legals. 

A més, Ascó està construïda sobre un terreny inestable, el que augmenta el perill. 

La catàstrofe de Fukushima, al Japó ha suposat una nova demostració de fins a quin punt un accident nuclear esdevé una catàstrofe permanent: durant dècades la vida resulta afectada, la població ha de ser desplaçada, i la contaminació es dispersa a milers de quilòmetres, afectant l'aire, l'aigua i els aliments. Als Països Catalans ja vam tenir un seriós advertiment l'octubre de 1989, amb l'accident nuclear de Vandellòs 1. 

Ascó porta funcionant 29 anys, i deixarà com a llegat un mínim de 1300 tones de residus radioactius que s'hauran de mantenir en un lloc segur, ja que emetran radiació durant milers d'anys. Cada any que funciona, la central afegeix unes 50 tones més d'aquests residus als que ja existeixen. 

A més, les nombroses vegades que la central ha estat aturada no s'ha notat en el subministrament elèctric. I, en ple segle XXI, es posa en evidència la necessitat de crear un nou model de producció i consum energètic que sigui més respectuós amb el nostre entorn, generi una ocupació estable i segura, i no posi en perill la seguretat dels i les ciutadanes. Un nou model, que en un futur podrem situar com el seu inici, la moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Reus, en contra del Cementiri Nuclear que es vol instal·lar al mateix municipi de la Ribera d’Ebre.

Per tot això, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposa al Ple de Reus l’adopció dels següents acords:

1.  Demanar a l’Estat espanyol i al Consejo de Seguridad Nuclear que no es concedeixi la renovació del permís de funcionament d'Ascó, l'1 d'octubre de 2011.
2.  Fer arribar aquest acord a les diferents institucions estatals competents en aquesta llicència, així com, a l’empresa explotadora d’aquesta Central Nuclear.
3.  Fer arribar aquest acord als diferents ajuntaments i consells comarcals de la vegueria del Camp i de les Terres de l’Ebre .
4.  Fer arribar aquest acord a la Plataforma Tanquem les Nuclears, impulsora d’aquesta campanya.