Moció aprovada de la campanya Somescola.cat
El passat divendres, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) presentar una moció en Junta de Portaveus, per tal de demanar un posicionament ferm en defensa de l’actual model d’immersió lingüística de les escoles de la Comunitat Autònoma de Catalunya.
Aquesta moció, inspirada en la campanya Somescola.cat ( www.somescola.cat) va ser aprovada amb els vots afirmatius de tots els grups municipals, excepte el del Partit Popular. No obstant, vam haver d’introduir una sèrie d’esmenes al redactat d’aquesta moció (estan detallades a continuació), per tal que fos aprovada per l’àmplia majoria dels grups municipals.
Des de la CUP mostrem el nostre rebuig als plantejaments polítics “hereus del franquisme” –tal i com va denunciar el nostre regidor- del Partit Popular. Uns plantejament que malauradament, fa anys que estan duent a la pràctica al País Valencià i, que ara, també volen implementar a les Illes Balears i Pitiüses. Com també, volem animar a tots els centres educatius de la ciutat –que encara no ho han fet- que s’adhereixen en aquest campanya, i treballin amb el conjunt de la comunitat educativa, per avançar en la normalització efectiva del català en l’àmbit educatiu i la promoció del seu ús.
La moció presentada pel grup municipal de la CUP de Reus, pregonava:
El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a la Comunitat Autònoma de Catalunya(1). Aquest fet atempta clarament contra l’escola catalana, un model educatiu que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys, basat en la no separació dels i les infants i joves per raó de llengua i gràcies al qual la nostra societat gaudeix d’un bon nivell d’educació i cohesió social.
La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions europees i internacionals i ha estat avalat per l’informe PISA 2009 de l’OCDE, en el qual es constata que el nivell de coneixement de dues de les tres llengües oficials (català i castellà) a la Comunitat Autònoma de Catalunya(1) és elevat i, en el cas del castellà, fins i tot superior a la mitjana de l’Estat espanyol.
Aquest model lingüístic ha contribuït de manera decisiva a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, la llengua pròpia dels Països Catalans, respecte del castellà en diferents àmbits socials i culturals, alhora que s’ha demostrat eficaç en l’acollida i l’arrelament dels i les infants i joves de les darreres onades immigratòries, tot contribuint a mantenir la cohesió social.
El passat 5 d’abril, més de 250 persones provinents tant de l’àmbit educatiu com d’altres institucions de la societat, van congregar-se al Palau Bofarull en l’acte de presentació d’aquesta campanya, per tal de donar-li suport. En aquest, hi van intervenir representants d’associacions de pares i mares, sindicats de l’ensenyament, docents, membres del moviment associatiu de la ciutat... i, fins i tot, l’antic alcalde de la ciutat, Lluís Miquel Pérez. A més, diferents escoles, instituts de secundària, professionals i ciutadans i ciutadanes reusenques s’han adherit al manifest d’aquesta plataforma.
Per tot això, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposa al Ple de Reus l’adopció dels següents acords:
1. Manifestar el rebuig(2) a les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que posen en perill el sistema d’immersió lingüística als centres educatius de la Comunitat Autònoma de Catalunya(1).
2. Manifestar el suport al model d’escola catalana en llengua i continguts, així com a tota la comunitat educativa, per tal que continuï aplicant-lo en el dia a dia, sense atendre aquestes sentències ni altres similars que les puguin seguir(3).
3.- L’adhesió de l’Ajuntament de Reus(4) a la Plataforma somescola.cat, així com, fer arribar a tots els centres educatius de la ciutat informació sobre aquesta Plataforma.
4. Instar al Parlament de Catalunya a manifestar el seu desacord amb aquestes sentències i instar al Govern català a complir el que diu la Llei d’Educació de Catalunya pel que fa a la llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament.
5. Fer arribar aquests acords al Tribunal Suprem espanyol, als governs català i espanyol i als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats i el Senat espanyol.
(1) Substituït per “Catalunya”
(2) Substituït per “Mostrar el nostre desacord”
(3) Eliminat
(4) Substituït per “Donar suport”